MKS Żory 2010 i mł - strona nieoficjalna

Strona klubowa

Logowanie

Kalendarium

20

04-2024

sobota

21

04-2024

niedziela

22

04-2024

pon.

23

04-2024

wtorek

24

04-2024

środa

25

04-2024

czwartek

26

04-2024

piątek

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 2 gości

dzisiaj: 40, wczoraj: 80
ogółem: 735 698

statystyki szczegółowe

Najnowszy film

Turniej

Nasz Przyjaciel, Sponsor

1. RODZICE ZAWODNIKÓW

2. Szkoła Podstawowa nr 13 im. Polskich Olimpijczyków w Żorach

3.  FHU Wektor, Mirosław Brych, Żory, ul. Pszczyńska 52 B

4. Centrum Handlowe Auchan Żory, ul. Francuska

5. Garden Stones, Żory, ul. Pszczyńska 52 B

6. Centrum Samochodowe Continental S.C., Mariusz Biazik, Żory,  ul. Mickiewicza 1A,

7. Duo - Dentis gabinet stomatologiczny, Rafał Grząśko, Żory Przychodnia Elmed, os. Powstańców Śl.

8. Spoiwex Żory, ul.Boczna 6

9. Piekarnia Rehlis S. J., Żory, os. Sikorskiego 15

10. Atlas Tours

11. Bank Spółdzielczy w Żorach

12. Urząd Miasta Żory

13. Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Żorach

14. Sport Klinika Żory, ul. Bankowa 2

15. Centrum Rehabilitacyjne - Provita, Robert Trybulski, Żory, ul. Boczna 8

16. PRINT - MEDIA, Żory, os. Ks. Władysława

17. Junior Usługi Transportowe - Wojciech Ganiek

18. Nowe Miasto Żory, ul Boczna 6, Park Wodny Aquarion, ul. Wodzisławska 3a

19. Sieć Sklepów MIX Żory

20.  ........

 I Ty możesz zostać naszym PRZYJACIELEM !

Zapraszamy do współpracy !!!

 

 

 

 

 

 

 

prawidłowe żywienie

NAJWAŻNIEJSZE  ZASADY ŻYWIENIA:


1. Jedz 4-5 posiłków dziennie

2. Unikaj jedzenia fast foodów!!!!!!!!!!!!

3. Jedz dużo surówek

4. Pij soki naturalne

5. Unikaj gazowanych napojów,

a w szczególności coca-coli, pepsi

6. Unikaj potraw tłustych

7. Jedz posiłki najpóźniej 2-4 godziny przed

wysiłkiem(treningiem, zawodami)

8. Unikaj jedzenia dużej ilości słodyczy (szczególnie CHIPSÓW)


W odpowiedniej diecie zdrowego człowieka najwięcej energii powinno pochodzić z węglowodanów(50-55%), z tłuszczów(25-35%) i z białek około 10-15%)

WĘGLOWODANY:
występują w szybko i łatwo wchłanialnych cukrów zawartych w miodzie, cukrze, przetworach owocowych słodzonych, słodyczach i warzywach oraz w postaci węglowodanach złożonych wymagających dłuższego trawienia: produkty zbożowe, ryż, kasza, makaron, pieczywo, ziemniakach.
TŁUSZCZE:
tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które znajdują się w smalcu, słoninie, maśle, margarynach, śmietanie oraz serach żółtych, tłustych twarogach i mięsach.Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe o cholesterol==> ich spożycie powinno być ograniczone!!!!
BIAŁKA:
białka pochodzenia zwierzęcego zawarte w jajach, serach, mięsie, drobiu, rybach są lepiej wykorzystywane przez ustrój niż białka produktów roślinnych. Do bogatych białek roślinnych należą: rośliny strączkowe(groch, fasola, soja) oraz produkty zbożowe o niskim stopniu przetworzenia - ciemne pieczywo, grube kasze.
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:
występują w niewielkich ilościach, wchodzą w skład niemal wszystkich produktów, ale zawartość ich jest różna. Tylko witamina C ma jedno źródło występowania - warzywa i owoce.
BŁONNIK:
głównym źródłem ,są produkty zbożowe -ciemne pieczywo, gruba kasza, rośliny strączkowe oraz warzywa i owoce.
 

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA SPORTOWCÓW 

OWOCE I WARZYWA:

5-9 PORCJI DZIENNIE!!

Owoce i warzywa zawierają witaminy, minerały, błonnik, antyutleniacze oraz odżywcze substancje roślinne, które są ważne dla zdrowia, odporności i otymalnej wydolności. 

PRODUKTY ZBOŻOWE I ZIEMNIAKI:

4-6 PORCJI DZIENNIE!!

Dieta bogata w produkty pełnoziarniste - chleb, płatki zbożowe, ryż, makaron, płatki owsiane, fasolę, soczewicę i ziemniaki - utrzymuję wysoki poziom glikogenu ( zmagazynowanych węglowodanów), potrzebnego jako paliwo podczas intensywnego treningu. Staraj się, aby przynajmniej połowa ze wszystkich zjadanych zbóż była pełnoziarnista. Zauważ, że wielkości podanych tu porcji (60g chleba) są ponad dwu krotnie większe niż te zalecane przez Agencję do spraw norm żywnościowych (25 g chleba), gdyż bardziej odpowiadają zapotrzebowaniu osób aktywnych fizycznie.

 PRODUKTY BOGATE W WAPŃ:
 
2-4 PORCJI DZIENNIE!!
 
Najłatwiejszym sposobem pozyskania wapnia niezbędnego dla silnych kości jest włączanie do codziennej diety produktów mlecznych, orzechów, roślin strączkowych i ryb z puszki.
 

PRODUKTY BOGATE W BIAŁKO:
2-4 PORCJI DZIENNIE!!

Ludzie regularnie ćwiczący potrzebują więcej białka niż osoby prowadzące siedzący tryb życia, włączając więc do codziennej diety chude mięso, drób, ryby, jajka, soję. Warto także jadać codziennie fasolę, soczewicę i produkty mleczne lub suplementy białkowe.

ZDROWE TŁUSZCZE
1-2 PORCJE DZIENNIE!!

Oleje zawarte w orzechach, nasionach, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, olej słonecznikowy i ryby tłuste (węgorz, łosoś, sardela, sardynka, śledź, makrela, pstrąg) mogą poprawić odporność i zwiększyć możliwości regenerarycje organizmu. Zdrowe tłuszcze chronią również przed chorobami serca.

 

Reklama

Sponsorzy